top of page

Setu bandhásana

setu – most, bandha – zámek, uzávěr

česky: Pozice polovičního mostu


Popis: Položíme se na záda a pokrčíme nohy. Paže srovnáme podél těla. Paty přisuneme co nejblíže k hýždím, chodidla na šířku boků. S nádechem zvedneme pánev, vsuneme natažené paže pod tělo, spojíme a propleteme prsty rukou. Pažemi, chodidly a rameny zatlačíme do podložky. Odtlačíme tělo do výšky, avšak nestahujeme hýždě.


Varianty: Zvednutí jedné nohy, kdy zapojíme svaly středu těla, abychom se neprohýbali v zádech. Soustředíme se, aby kyčle byly ve stále stejné výšce. Stojnou nohou tlačíme do země pro větší stabilitu.


Benefity: Most je ásana, která propíná záda a pomáhá odstraňovat bolesti zad, především nepříjemné pocity vyvolané dlouhý sezením. Tato zklidňující ásana se často používá na konci cvičení nebo večer, kdy se tělo připravuje na spánek. Pozice můstku protahuje všechny svaly na přední části těla, včetně stehen, kyčlí, břicha a hrudníku. Zadní strana těla posiluje – stehna, hýždě, záda a ramena.


Kontraindikace: Lidé trpící potížemi zvýšenou činností štítné žlázy, s krční páteří a vysokým krevním tlakem. Potíže s koleny.





47 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page