top of page

Gájatrí mantra - modlitba slunce

ॐभूर्भुवःस्वः

तत्सवितुर्वरेण्यं

भर्गोदेवस्यधीमहि

धियोयोनःप्रचोदयात् ॥


OM BHUR BHUVAH SVAHA Invokace země, živých tvorů a nebe

TAT SAVITUR VARENJAM Uvědomujeme si slunce a jeho energii

BHARGÓ DÉVASJA DHÍMAHI Meditujme nad tímto zářícím božstvím

DHIJÓ JO NAH PRAČÓDAJÁT Kéž se mu zcela odevzdáme


Před mnoha lety, kdy jsem zaslechla poprvé tuto Gájatrí mantru, mi utkvěla náhle v srdci a v duchu jsem si ji často prozpěvovala, aniž bych znala její skutečný význam. Nějak mě přímo magicky přitahovala. Jakobych cítila její reálný účinek bez zjišťování mé mysli o tom, co znamená. Zvídavá mysl mi pak ukázala její význam, o kterém jsem se polsléze dočetla v knihách.


Gájatrí mantra je matkou všech manter a má původ v Rgvédě (verš 3, 62/10) a je od védských dob nejvíce uctívaná indickými mudrci a jasnovidci. Odedávna byla výsadou bráhmanů, kteří ji udržovali v přísné tajnosti. Většinou se recitovala za svítání.


Gájatrí je bohyní světla, evokující slunce, teplo, radost ze života a pokoru. Je matkou véd a ničitelkou hříchů. Mantra je věnována slunečnímu božstvu, sluneční blahodárné energii, která provází z temnoty do světla. Kdo ji zpívá toho ochraňuje, dává energii, sílu a odstraňuje bolest, pomáhá odstranit vnitřní překážky a nečistoty mysli, které si často ani neuvědomujeme. Prolíná se v mnoha úrovních člověka a pomáhá otevřít naše srdce a mysl jejich věčnému zářícímu zdroji.


Poselství Gájatrí mantry je, kdo ji zpívá, toho ochraňuje, ten je ochraňován její silou. "Není většího bohatství, než oddaná recitace této mantry": Tak mluví mnozí duchovní učitelé. Gájatrí mantra nejen ochraňuje, ale také rozpouští negativní karmu. Je obrovským darem pro každého z nás.

Přijměme tento dar.





68 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Onko jóga

bottom of page