top of page

Jóga pro krásný spánek

Spánek jako přirozená a nutná část našeho života.

„Je-li dech těkavý, je i mysl těkavá; je-li nehybný, stává se mysl nehybnou a jogín dosahuje stálosti; proto ať jogín ovládá dech." Hathajógapradípiká 2/2

Jóga není jen prospěšná pro zlepšení zdraví člověka ať na fyzické či subtilní úrovni, může nám také pomoci lépe spát, zvláště pokud trpíte nespavostí.

Lidé, kteří zařadí jógu do své každodenní rutiny, mohou vnímat, že kvalita spánku se zvyšuje, rychleji usínají a pokud se probudí v noci, rychle dokáží opět usnout. Pokud chcete jógu zařadit do rutiny před spaním, je důležité provádět správné pozice. Některé jógové pozice a dechové techniky jsou silně energetizující.


Předstupněm kvalitního spánku může být uvedená sekvence pozic (viz obrázek), ale také Jóga Nidrá, doslova jógový spánek. Je to nevýslovný stav rezonance, kdy se celý organizmus, všechny svaly, nervy i veškerá psychika nacházejí ve stavu hlubokého uvědomění, zatímco vědomí si uchovává bdělost.


Mezi zklidňující dechové techniky patří například brániční dech, kdy pocitově prodýcháváme oblast břicha nebo také technika nastavovaného dechu (nebo též přerušovaného), jak uvádí ve své knize Pránájáma, Míla Sávitrí Mrnuštíková. Technika nastavovaného dechu není příliš známá, ale je to vynikající technika, která připravuje plíce a celý organismus na kumbhaku (zástava dechu po nádechu) a šúnjaku (zástava dechu po výdechu). Tato technika vede k výraznému ztišení mysli.

Technika nastavovaného dechu je v některých pramenech uváděna pod názvem VILÓMA PRÁNÁJÁMA. Optimální polohou pro tuto techniku je sed se vzpřímenou páteří, nejlépe vadžrásana (sed na patách). Technika se provádí na plném jógovém dechu, kdy nádech a výdech je prováděn postupným způsobem. Nádech je tak rozdělen vždy na několik nádechových tahů s postupným naplňováním celých plic, a stejně tak výdech je rozdělen na několik výdechových tahů, kdy jsou plíce postupně vyprazdňovány.


Vysvětleme si tedy techniku nejprve na nádechu. Nadechujeme oběma nosními dírkami na jednu dobu (řekněme vteřinu). Pak na jednu dobu zastavíme aktivitu a znovu nadechneme na jednu dobu. Na jednu dobu zastavíme aktivitu a znovu nadechneme na jednu dobu. A tak dále, až jsou plíce zcela plné. Pak následuje krátká kumbhaka a po ní plynulý výdech s krátkou šúnjakou.


Na kolikrát nadechneme (mimochodem celkem by mělo jít o stejné množství vzduchu jako při normálním plynulém plném dechu), záleží na individuálních možnostech. Je možné zpočátku rozdělit nádech jen na dvakrát nebo třikrát.

Až zvládneme nádech tímto způsobem, stejně budeme nacvičovat přerušování na výdechu s tím, že po poslední části výdechu následuje krátká šúnjaka (zástava dechu) a pak plynulý nádech. Vše, co bylo řečeno výše o způsobu praktikování nádechu, platí i o výdechu.


Bude trvat určitou dobu než zvládneme toto cvičení. Ne, že by bylo obtížné dechově, ale spíše bude klást velké nároky na pozornost (tedy na stav našeho vědomí) a udržení rytmu. To je také to, co je na tomto cvičení důležité. Jakmile jsme schopni dýchat tímto způsobem dochází k výraznému zklidnění mysli.


Zdroje:

MRNUŠTÍKOVÁ, Míla. Pránájáma. Vydání: třetí, upravené (v této edici první). [Brno]: Sávitrí jóga - ing. Míloslava Sávitrí Mrnuštíková v nakladatelství Pavel Křepela, 2017. Sávitrí jóga. ISBN isbn978-80-86669-34-2.


77 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Onko jóga

bottom of page