top of page

Šalabhásana

šalabha – kobylka

česky: Pozice kobylky


Popis: V leže na břiše sevřeme ruce v pěst nebo propleteme prsty mezi sebou a vložíme je do oblasti rozkroku. Rukama zatlačíme do země a s nádechem zvedneme nohy. Ramena jsou opřena o zem, a pokud nemáme problémy s krční páteří, opřeme o zem i bradu.


Varianty: Poloviční kobylka, při které jsou ruce natažené nad hlavu a při nádechu zvedáme protilehlou ruku a nohu, s výdechem položíme na podložku a s dalším nádechem zvedáme opačnou ruku a nohu. Poloviční kobylka (ardha šalabhásana), při které zvedáme pouze jednu nohu, ruce jsou podél těla. Dbáme na to, abychom nevytáčeli kyčel. V další variantě poloviční kobylky zvednutou nohu podkládáme pokrčenou nohou ležící. Ruce jsou pokrčené v loktech, opřené dlaněmi o podložku.


Benefity: Zpevnění celého těla. Zlepšení koncentrace, masáž břišních, pohlavních a trávících orgánů. Zvýšení pružnosti páteře. Poloha kobylky nabíjí centra nervového systému, obzvláště ta, která řídí spodní část břicha, a také solární plexus. Prostřednictvím intenzivní vnitřní masáže mocně působí na ledviny.


Kontraindikace: Lidé trpící problémy se zády, s vysokým krevním tlakem. Těhotenství.





80 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page