top of page

Chandra Namaskar - Pozdrav Měsíce

🕉 Chandra Namaskar neboli Pozdrav Měsíce je krásná, jemná a harmonizující sekvence, která vede ke zklidnění mysli a vtažení vašeho vědomí dovnitř sebe sama. Spojte se svým vnitřním klidem a sebeláskou. Stejně jako měsíc, také život se pohybuje ve fázích. Někdy se cítíte celiství a někdy ne. Někdy se cítíte plní světla a někdy ne. Pamatujte, že i když jsou časy těžké, jsou dočasné. Život není o tom zůstat na jednom místě. Jde o přechod z jedné fáze do druhé. Je to o koncích a začátcích. Jde o neustálou změnu. Jde o růst.

Nádherná sekvence Pozdravu měsíce harmonizuje člověka jak na fyzické, tak na subtilní úrovni. Každá fáze vás připraví na další fázi a každá vás přivede blíže k osobě, kterou jste předurčeni být. Život, který máte žít. Světlo, které máte šířit. Všechno, čím jste prošli, vás připravuje na to, kam jdete. Krása života spočívá v tom, že bez ohledu na to, v jaké fázi se nacházíte, stále můžete inspirovat a šířit své světlo. S každou transformací se vyvíjíte. Věřte vesmíru, že vše se děje ve správný čas. Tma která intenzivněji přichází s podzimem a zimou je ideálním časem na zamyšlení.



Zenová báseň:

Neposedný vítr má společníka:
na obloze
jediný Měsíc

To je báseň jako obraz. Meditující tiše sedí s otevřenýma očima a vidí, že neposedný vítr má na obloze společníka – jediný Měsíc. Měsíc se nehýbe, není větrem unášen. Pokud shledáte, že jste střed cyklónu, pak jste našli Měsíc – žádný neposedný vítr, žádné myšlenky, emoce, nic, co by vás rušilo.


Existují různé varianty Pozdravu Měsíce. Tu, kterou zde předkládám pravděpodobně vznikla v osmdesátých letech 20. století v indickém Kripalu.


Sekvence Pozdravu Měsíce


1. Adrha čandrásana

Ruce vzpažíme nad hlavou se spojenými dlaněmi a jemně je tlačíme proti sobě. Nejprve se ukloníme doprava, střed a doleva.








2. Utkata kónásana

Pravou novou ukročíme doprava a chodila vytočíme směrem ven. Kolena pokrčíme do mírného podřepu, vnímáme stydkou kost, která míří nahoru a křížová kost směřuje dolů. Vzpažíme ruce do svícnu, dlaně směřují dovnitř nebo zaujmeme džňána mudru.


3. Trikónásana

Pravé chodidlo vytočíme doprava, levé na 45 stupňů směrem dovnitř. S nádechem se vytáhneme z pasu za pravou rukou a s výdechem odložíme ruku na pravý kotník. S dalším nádechem zvedneme levou ruku vzhůru ke stropu.


4. Páršvóttánásana

Levou paži uvolníme na zem, boky směřuji dopředu, hlava se uklání k zemi.

5. Ardha čandrásana

Pravou nohu pokrčíme, levé koleno a nárt položíme na zem. S nádechem vzpažíme ruce nahoru a provedeme mírný hrudní záklon.



6. Skandásana

Ruce odložíme na vnitřní stranu pravého chodidla, na kterém se přetočíme směrem k delší straně podložky. Pravé chodidlo je na podložce, pokud to nelze, je v pořádku pokud je pata zvednutá. Levá noha je protažená a prsty směřují k nebi. Dlaně spojíme před srdcem do aňdžali mudry a pomalu přeneseme váhu na levé chodidlo.










Namasté 🕉


178 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page