top of page

Bhudžangásana

bhudžanga – had, bhudža – rameno, paže, anga – končetina

česky: Pozice kobry


Popis: Kobra je klíčovou ásanou tradiční jógy. Je to záklonová pozice na břiše. Dlaně položíme vedle těla v úrovni ramen. Stydkou kost zaboříme do země, tím se fixuje bederní páteř a nemůže dojít ke zranění bederní páteře. Zvedáme hlavu, hrudník a ramena od země pouze zády, bez pomoci rukou. Pohled míří vzhůru. Chodidla jsou spojená a dolní končetiny spojené u sebe. Ramena jsou, co nejdál od uší a hlava je vytažená až ke stropu.


Varianty: Pokud v pozici cítíme bolest v bederní páteři, zmenšíme prohnutí. Další variantou je, že pohled směřuje přímo dopředu, kdy máme rovnoměrné zakřivení krku. Další obměnou je pozice psa hlavou vzhůru – v této pozici jsou stehna nad zemí, lokty v protažení a páteř je ve větším prohnutí. Sfinga může být další variantou.


Benefity: Jemné prohnutí v zádech zapaluje trávicí oheň a probouzí spící tok energie. Tato pozice podporuje trávení a vylučování a často ulevuje také bolestem zad. Tím, že posílíme horní a střední část zad a protáhneme svaly trupu, pomáháme předcházet hyperkyfóze. Proti nadměrnému prohnutí hrudní páteře je vynikající pasivnější obměna této ásany – sfinga, pozice na předloktích. Pomáhá předcházet bolestem a tvorbě nevzhledného hrbu.


Kontraindikace: Tradiční učitelé doporučují v této ásaně zaklánět hlavu do maxima. Nyní víme, že to přináší více nebezpečí než užitku. Případové studie a znalosti anatomie doporučují pro vyšší bezpečnost a optimální zdraví páteře respektovat vlastní tělo a vyvarovat se nadměrným záklonům.




60 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page