top of page

Halásana

hala – pluh

česky: Pozice pluhu


Popis: Tato pozice je tradičně považovaná za dokončovací pozici, kterou lze praktikovat na konci cvičení jógy. Jako závěrečná ásana pomáhá připravit tělo na relaxaci, pránájámu a meditaci. Lehněte si na záda, napněte dolní končetiny, zvedněte je a přeneste je za hlavu tak, aby se konečky prstů dotkly země. Záda jsou vzpřímená, ruce spojené v prstech k sobě a vyvíjející tlak do země. Jste opřeni o ramena.

Pozor! Neopírat se o krk.


Varianty: Při zkrácené zadní straně těla podložíme nohy dekou nebo i židlí.


Benefity: Halásana je mocným posilujícím prostředkem pro nervy, neboť působí na celou páteř. Jak je známo, páteř obsahuje a chrání míchu, která je spojená s řetězci sympatických ganglií, umístěných po stranách páteře a upravujících vegetativní činnost. Tato ásana má hluboce revitalizující a omlazující účinky. Ten, kdo cvičí halásanu se stane svižným, hbitým, plným energie a nemůže se stát lenivým. Páteř je velmi důležitá struktura, která podpírá celé tělo (v Hathajóze se nazývá MÉRUDANDA). Při cvičení dochází ke stlačení a při návratu z ásany k většímu prokrvení štítné žlázy, což s sebou nese zlepšení jejích funkcí. Halásana má blahodárné účinky na slezinu a pohlavní žlázy.


Kontraindikace: Lidé trpící kardiovaskulárními problémy, problémy s krční páteří, vysokým nitroočním tlakem, ušima, kýlou, astmatem nebo v období menstruace a těhotenství.



73 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page