top of page

Hora a modlitba

Úryvek z knihy Cesta k lásce, Anthony de Mello

Když je propustil, vystoupil na horu, aby se o samotě modlil. Matouš 14:23

Napadlo vás někdy, že milovat můžete, jen když jste sami? Co to znamená milovat? Znamená to vidět osobu, věc nebo situaci takové, jako skutečně jsou, a ne jak si je představujete, reagovat na ně, jak si zaslouží. Nemůžete milovat něco, co ani nevidíte.

A co vám brání ve vidění? Vaše pojmy, kategorie, předsudky a projekce, potřeba a lpění, nálepky, které jste si na základě prostředí a dosavadních zkušeností vytvořili. Vidět je nejnáročnější úkol, jaký vůbec může lidská bytost podstoupit.

Neboť vyžaduje ukázněnou a bdělou mysl, a většina lidí mnohem radši upadne v mentální lenost, než by si dávala tu práci vidět každou osobu i věc nově v každičkém okamžiku.

Už opustit svou pozici ve vnějším světě je dost náročné. Ale vidění vyžaduje něco ještě bolestnějšího. Zbavit se vlády, kterou nad námi uplatňuje společnost; vlády, jejíž chapadla natolik vrostla do samotných kořenů vašeho bytí, že zbavit se jich znamená roztrhat sám sebe na kusy.


…Chcete-li milovat, musíte se naučit znovu vidět…


…Jen v tomto osamění, v naprosté samotě ta závislost a chtění umírá a schopnost milovat se rodí. Neboť člověk už nevidí druhého člověka jako prostředek k uspokojení své závislosti…


…Dovede si představit život, ve kterém odmítnete mít radost, byť z jediného slova pochvaly či uznán, nebo opřít se o paži; ve které nejste na nikom citově závislí, takže už vás nikdo nemůže udělat šťastné či nešťastné; ve které odmítnete kohokoli potřebovat, být pro někoho jedineční či zvát někoho svým?...


…Dostanete-li se někdy tak daleko, poznáte konečně, co to znamená vidět zrakem jasným a nezkaleným strachem a chtěním. A poznáte, co to znamená milovat. Avšak abyste se dostali do této říše lásky, musíte projít utrpením smrti. Protože milovat lidi znamená usmrtit v sobě potřebu lidí a být dočista sám.


Neustále vědomou myslí a nekonečnou trpělivostí a soucitem. Rovněž pomůže, když se budete věnovat činnostem, do kterých se můžete cele položit, činnostem, které děláte tak rádi, že když je děláte, úspěch, uznání a pochvala pro vás nic neznamenají. Pomůže i to, když se navrátíte k Přírodě: odežeňte davy, běžte do hor a tam tiše promlouvejte se stromy a květinami, zvířaty a ptáky, s mořem, oblohou, mraky a hvězdami. Pak zjistíte, že vás srdce zavedlo do široširé pouště samoty.

Ale když tam chvíli setrváte, poušť najednou vykvete v Lásku.

Vaše srdce se rozezpívá.

A nastane věčné jaro.


















47 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Onko jóga

bottom of page