top of page

Supta Vírásana

supta – ležící, vírása – hrdina

česky: Pozice ležícího hrdiny


Popis: Do pozice se dostaneme ze sedu, mezi chodidly. V této ásaně je důležité pohlídat si následující body, nárty by měly směřovat do podložky a nevytáčet se ven, chodidla jsou přímo vedle boků. Kolena se nerozjíždějí do šířky, ale držíme je co nejvíc u sebe, stehna tedy míří přímo před nás a jsou v rovnoběžné poloze, určitě ne šikmo ven.

Takto usazeni, opřeni o ruce za sebou, se začneme pomalu pokládat tělem nejprve na lokty, poté až do lehu. Jedná se opravdu o intenzivní extenzi kvadricepsu a oblasti beder, takže se zastavíme kdykoli to „už bude moc“. Pokud se nepoložíme až na zem, můžeme si záda podložit polštářem.


Varianty: Supta Ardha Virasána – poloviční ležící hrdina, kdy necháme jednu nohu nataženou či lehce pokrčenou a druhou pokrčíme vedle boku, jako v hrdinovi.


Benefity: Ásana blahodárně působí na nohy, protahuje a navrací pružnost vazům. Proslulý jogín Dhirendra Brahmačarí ji doporučuje i v případě problémů na úrovni krku a k léčbě zánětu mandlí a některých onemocněních zraku. Dále tato ásana stimuluje činnost pohlavních žláz. Díky růstu pohlavních hormonů (ženských a mužských) narůstá mužnost mužů a ženskost žen, k čemuž dochází v celém organismu. Ve finální pozici otevírá hrudník a podporuje dech.


Kontraindikace: Lidé trpící nadměrným tahem či bolestí v kotnících, kolenech či bedrech. Tato ásana se nesmí provádět v případě onemocnění meziobratlové ploténky (diskopatie), nebo existují-li problémy na úrovni meziobratlových plotének v bederním pásmu (zejména čtvrtého nebo pátého bederního obratle).







77 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page