top of page

Baddhakónásana - Pozice ševce (nebo také motýla)

baddha – vázán, kona – úhel

česky: Pozice ševce


Popis: V pozici hole se přitáhneme kotníky a chodidla co nejvíce do třísel. Stehna se tlačí směrem ven, kolena k podložce. Následuje jemné kmitání koleny nebo předklony, s rovným trupem se protahuj páteř a lokty se tlačí do lýtek, kolena k zemi nebo hlava k chodidlům (vzniknou kulatá záda) a lokty se tlačí do stehen, aby se přiblížila kolena k podložce.


Varianty: Pozice supta baddhakonásana – pozice ležícího spojeného úhlu (supta-odpočívání). Tato odpočinková varianta baddhkonásana dovoluje páteři zůstat v neutrálním uspořádání nebo v mírném natažení a jemně se otevírá dýchání. Je to velmi běžně používaná odpočinková pozice a použitím pomůcek jako podhlavníky, deky, pásy a polštáře může být různými způsoby obměňována.


Benefity: Pozice ševce v sedu otevírá pánev a protahuje třísla. Pomáhá proti křečím v podbřišku a její variace zlepšuje také pružnost kotníků a uvědomování si těla, což se hodí při balančních pozicích.


Kontraindikace: Tato pozice může být náročná pro kolena. Supinace chodidel (paty směrem ke stropu) způsobuje rotaci v kosti holenní, která v kombinaci s ohybem destabilizuje šlachovou oporu kolen. Pokud kyčle nejsou příliš pohyblivé a nohy jsou tlačeny do této pozice, točivá síla dolní nohy se může přemístit do kolenních kloubů. Jeden způsob, jak je ochránit, je obrátit chodidlo (zatlačit vnější okraje do podložky). To aktivuje svaly lýtkové, které skrz fasciální (vazivové) spojení mohou stabilizovat boční šlachy kolen a pomoci tak k nadměrnému vytočení. Výsledkem pak bude přesměrování větší části pozičních činností do kyčelních kloubů.





115 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page