top of page

Camatkarásana

Camatkar – zázrak, překvapení

česky: Pozice obráceného psa


Popis: Z polohy prkna na straně – na pravé ruce – zvedneme horní nohu, pokrčíme ji a položíme na zem. Celé chodidlo se dotýká země. Pokrčíme i druhou nohu, také položíme chodidlem na zem a za horní rukou se vytahujeme pánví i hrudníkem nahoru. Přecházíme do záklonu a pánev zvedáme stále vzhůru. Pravou nohu natáhneme a provedeme z těla velký oblouk.


Varianty: Pro začátečníky může být poloha poměrně náročná, průběžnou praxí se v ní lze dostat až k setrvání po 10 nádechů a výdechů. Přistupujte k tělu jemně, s citem, nepraktikujte přes bolest a mějte na paměti, že nemusíte finální verze dosáhnout hned – zůstaňte u té varianty, v níž se cítíte pohodlně a příjemně.


Benefity: Tato pozice otevírá kyčle, hrudník, krční páteř, ramena a celá horní záda. Zlepšuje pružnost páteře, posiluje ruce, zápěstí, ramena a záda. Zvyšuje kapacitu plic, podporuje krevní oběh, pocity klidu a dobré nálady. Mírní úzkosti a deprese. Náročná a silná poloha zlepšuje rovnováhu, otevírá hrudník, uvolňuje mysl, podporuje vnitřní klid a harmonii a zbavuje únavy. Stimuluje anahátu, srdeční čakru, která je spojena s věčnou, nekonečnou a všeobjímající láskou, mírem, přijetím a důvěrou. Podporuje také vnitřní sílu, odvahu a nebojácnost.


Kontraindikace: Lidé trpící potížemi se zápěstími, rameny, kyčlemi, zády nebo páteří by polohu neměli praktikovat vůbec nebo pouze po poradě s odborníkem, a ideálně navíc pod odborným dohledem.


39 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page