top of page

Garudásana

garuda – orel, mytický bájný pták používaný jako dopravní prostředek hindského boha Višny, obvykle popisovaný jako orel, ale někdy jako jestřáb nebo luňák.

česky: Pozice orla


Popis: Pokrčíme levou nohu v koleni, poté zvedneme pravou na položíme ji křížem přes levou tak, abychom se zadní stranou pravého stehna dotýkali přední části levého stehna. Pravé chodidlo zahákneme za pravé lýtko tak, aby se pravá holeň dotýkala levého lýtka a palec pravé nohy dosáhl až nad vnitřní část levého kotníku. Pravá noho obtáčí levou. Poté zvedneme paže na úroveň hrudníku a ohneme je v loktech. Levý loket umístíme na přední stranu pravého předloktí. Pravou ruku přitáhneme k sobě a uchopíme levý palec mezi palec, ukazováček a prostředníček pravé ruky. Tato pozice se provádí s otevřenýma očima. Pohled směřuje na pomyslný bod přibližně ve stejné výšce, jako je naše silové centrum ádžňačakra. Udržujeme rovná záda.


Varianty: Varianta pozice s oporou dolních končetin na zemi.


Benefity: Stimuluje lymfatický sytém, má pozitivní vliv na záda, posiluje kotníky, uvolňuje ztuhlá ramena, dodává pocit vyrovnanosti, rovnováhy a stability, podporuje soustředění. Doporučuje se také jako prevence proti křečím či bolestem lýtkových svalů.


Kontraindikace: Lidé trpící potížemi s koleny.





47 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page