top of page

Paščimontanásana

pašča – západní, uttana – intenzivní protažení

česky: Pozice kleští


Popis: Tato silná pozice slibuje, že pokud ji zvládneme, stane se pro nás relaxační pozicí po náročných záklonech. Prohlubuje pokoru, pomáhá nám navrátit se sami k sobě a přijímat život v celé jeho kráse. Do této ásany přejdeme z Dandásany, kdy se nejprve s nádechem, vytáhneme z kyčlí, narovnáme záda a s výdechem se předkláníme s rovnými zády a snažíme se hrudník položit na stehna. Máme vzpažené propnuté paže, kdy levá ruka drží pravé zápěstí, ruce takto přetáhneme přes chodidla. Je třeba dát si pozor, aby se chodidla nezačala zavírat dovnitř. Musí být stále naplocho, jako by chodidla stála na zemi.


Varianty: Možnost chytit se rukama za prsty u nohou nebo za paty. Pokud při rovném předklonu již dále nelze, abyste šli do předklonu, tak pokrčíme dolní končetiny, přilepíme stehna k hrudníku a s každým výdechem lehce propínáme kolena, ale hrudník zůstává stále přilepený na stehna.


Benefity: protažení zadní strany těla, masáž břišních orgánů, podpora vylučování a metabolismu, silná stimulace endokrinního systému. Pozice je vhodná pro ledviny, jejichž činnost harmonizuje. Díky poloze pánve dochází k silné stimulaci pohlavních orgánů, může dojít ke zlepšení problémů s impotencí a podpoře libida.


Kontraindikace: Lidé trpící potížemi v oblasti zad. Těhotenství.





17 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page