top of page

Prásarita padóttanásana

prasárita – roztažený, pada – chodidlo, ut – intenzivní

tan - protáhnout

česky: Pozice předklonu ve stoji rozkročném


Popis: Široce se rozkročíme a nohy necháme vnitřními hranami postavené rovnoběžně k sobě. Pro kontrolu upažíme a v ideálním postavení jsou zápěstí nad kotníky. Umístíme paže do jedné úsečky s nohama a s výdechem se předkloníme se zády co nejdéle rovnými. Přeneseme váhu vpřed a překlopíme pánev, tím provedeme optimální předklon v kyčelních kloubech, a ne v zádech. Předklon můžeme rozvinout k pocitu „roztažení“ hýždí, který s předklonem souvisí, stejně jako vnitřní rotace stehen.


Varianty: Možnost chytit se rukama za prsty u nohou – varianta D. Další možnost – dáme ruce v bok – varianta B. A varianta C – kdy ruce spojíme za zády a gravitací padají jemně k zemi.


Benefity: Práce v kyčlích a ramenech s sebou přináší proces očišťování emocí na úrovni podvědomých zatuhlin. Tato ásana má blahodárné účinky na zlepšení pružnosti páteře, a výrazné protažené lýtkových svalů, na krevní oběh, který se značně aktivuje v mozku a na nervy, kdy protahující se mícha tonizuje sympatická ganglia umístěná podél páteře. Největší užitek z této ásany má sedací nerv. Toto protahování mu velmi prospívá a je skvělou prevencí proti ischiadickým bolestem a náhlým bolestivým stavům tohoto typu. Na subtilní úrovni je tato pozice výborná pro transmutaci nižších energií, zejména ji lze doporučit osobám s velkou vitalitou. Umožňuje aktivovat sahasrára čakru.


Kontraindikace: Je-li však sedací nerv podrážděn, nedoporučuje se tuto ásanu provádět. Lidé trpící potížemi v oblasti zad, s vysokým krevním tlakem a s příliš zkrácenými hamstringy.





27 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page