top of page

Páršvottanásana

páršva – strana, bok, ut – intenzivní, silný, tan – protažení

uttana – silné protažení

česky: Pozice pyramidy


Popis: Poloha pyramidy příznivě působí prakticky na všechny svaly zadní části těla, stejně jako na páteř a břišní orgány. Pomáhá také řešit problémy s kulatými rameny, a nenásilně a jemně otevírá hrudník a zvyšuje odvahu, sílu a chuť do života. Výchozí polohou je tadásana, poloha hory. S výdechem stáhneme ramena dolů a dozadu. Pokrčíme paže v loktech a spojíme dlaně na zádech ve středu mezi lopatkami. Prsty směřují vzhůru. Přejdeme do širokého stoje rozkročného, otočíme trup doprava a tímtéž směrem o 90° pootočíme pravé chodidlo, levé mírněji. Obě nohy jsou napjaté. S výdechem přejdeme do hlubokého předklonu, který vychází z kyčlí. Hlava směřuje čelem k pravému koleni. Z kyčlí a zad se můžeme vytáhnout ještě více a dotknout se kolena nejprve nosem a potom bradou. Před návratem nahoru stočíme chodidla mírně do leva. Předklon provedeme i k levé noze.


Varianty: Při potížích s koleny mohou být kolena lehce pokrčená, nebo jen přední koleno. Pokud není možné založit ruce Namasté mudry za zády, tak vložíme ruce za záda tak, že obě předloktí jdou proti sobě a pravá ruka se drží za levý loket a levá ruka za pravý loket.


Benefity: Tato ásana napomáhá ke zvýšení pružnosti páteře, podporuje práci ledvin, vylučovací soustavy, vyprazdňování a práci tlustého střeva. Rovnováha je v této pozici zásadní. Odměnou vám bude stabilita, protažení, ale hlavně očištění organismu od negativní energie.


Kontraindikace: Lidé trpící potížemi v oblasti bederní páteře a kloubů dolní končetiny. Těhotenství.





66 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page