top of page

Uštrásana

uštra – velbloud

česky: Pozice velblouda


Popis: Velbloud je aktivní prohnutí, které Vám dodá energii a sebejistotu vypořádat se se vším, co před Vámi leží. Klekneme si a paže necháme podél těla. Nárty mějme položené na zemi a přeneseme na ně váhu, stejně jako i na kolena. Přitlačme kolena do podložky a zpevníme stehna, jako bychom je přilepili na stěnu, která je před nimi. S nádechem nechme couvat bradu do krku, a tím vyneseme hrudník směrem vzhůru. Zaklánějme se bez zalomení hlavy v oblasti šíje. Bradou stále couváme, na konci pohybu, když se ruce opřou o paty, uvolníme hlavu do. Když se vracíte, hlavu vracejte naposledy.


Varianty: Opřete paže dlaněmi o boky a zaklánějte se bez záklonu hlavy s pocitem neustálého vytažení vzhůru. Stažením loktů k sobě dojde k otevření hrudníku. Křížová kost klesá dolů, spona stydká stoupá nahoru (všechny způsoby provedení ásany), a tím dochází k vyrovnání oblasti spodních zad. Poloviční varianta pozice velblouda: S nádechem zvedněte pravou paži a postupně se zaklánějte tak, aby se paže opřela o oblast pravé části křížové kosti. Pozici provádějte s kvádrem umístěným mezi stehny. Takto nastavená pozice zajistí dobré zpevnění středu těla. Stehna a pánev protlačujte vpřed a kolena dolů. Hrudník zvedejte nahoru.


Benefity: Komplexní břišní masáž, výrazné protažení páteře. Tato ásana velice silně působí na sakrální úsek parasympatické nervové soustavy, kontrolující vyměšovací a pohlavní orgány. Prostřednictvím stimulace peristaltiky míšní reflexní cestou je účinná proti zácpě a při úpravě menstruačního cyklu. Pozice velblouda je velmi přínosná pro zdraví meziobratlových plotének a správné držení těla. Je však důležité se nejprve dobře zahřát a dávat pozor na správné postavení krku.


Kontraindikace: Lidé trpící zvýšenou činností štítné žlázy, bederní lordózou.






87 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mudry a bandhy

bottom of page